top of page
  • Снимка на автораMMA FREIGHT

Предизвикателства в логистиката през 2023

Логистиката е работната сфера, която често остава в сянката на други индустрии, а всъщност представлява жизнено важна услуга, без която съвременния живот на хората по света не би бил възможен. С Александър Миланов от MMA Freight, ще си поговорим за това какви предизвикателства има през 2023-та в логистиката и ще сподели как да е възможно да ги разрешим с правилните инструменти. А за начало, той ни разказва какво всъщност представлява логистиката:

“Доста хора в България, може би, не са запознати с логистиката толкова детайлно. Това е професия, която е стара, но навлиза в България последните 50 години. Логистиката е професия, която се занимава с оптимизацията на веригата на доставките. От самата продукция на стоката до доставката до крайния клиент. Всички стоки, които имаме по нашите магазини, дрехи, продукти, които са от обща необходимост. Всички тези продукти са дошли при нас на база на логистика. Верига на доставките, транспорт, спедиция, митническо представителство.”


Логистиката като призвание


Призванието, което аз имам спрямо логистиката е още когато завърших моето висше образование, което е магистр по Икономика на транспорта. Това всъщност ме запали и ми доставя вътрешно удоволствие, когато видя определени стоки, на които лично ние сме организирали доставката и това удовлетворение няма цена. Това е нещото, което наистина най-много ме впечатлява и най-много ми харесва.


Как започва MMA FREIGHT?


Нашето партньорство с моите колеги започна, когато бяхме колеги в друга компания. Усетихме,че много си пасваме, тъй като всеки един от нас прави нещо, което другия не прави. Това ни прави неразделна част, прави ни доста силни и разбира се, възможностите за справяне на проблеми стават много по-големи. Както се казва, на всеки един стол му трябват поне три крака, за да бъде стабилен.


Ние смятаме, че точно това ни помогна да направим с MMA Freight като една стабилна компания, която да бъде в помощ на нашите клиенти.


Кои са основните предизвикателства, срещани в индустрията?


Най-основните предизвикателства в момента са доста банални, но за наша радост или съжаление, това е факт, световен факт. Няма как да не започнем с възникването на един основен проблем във целия свят, а това е именно COVID-19 преди няколко години. Това беше един тест за всяка една логистична компания, за всяка една транспортна и спилитурска компания, за всеки един бизнес. Повече от 90% от всички компании във целия свят имаха проблеми с доставките и разпространението на техните продукти. Това беше повода, който ни показа, че имаме слаби страни. Колкото и добре да бъде изграден един бизнес, той понякога трябва да бъде, както се казва, свален, за да може да подобри собственото си предлагане на услуга или на продукти съответно.


Неимоверна част от проблемите, които се срещат в 2023 година, са увеличението на транспортните разходи. Те се случиха на база на несигурността в транспортния бранш и най-вече несигурността в Европа. В допълнение войната между Русия и Украина повлия на цените на горивата и съответно невъзможността да планираме за напред всеки един транспортен и логистичен разход. Това е световен проблем, както в момента наблюдаваме липсата на основни продукти, което води до огромно забавяне.


Няколко основни проблема, които наблюдаваме в логистиката, са ограничената видимост и проследяване на пратките. В момента има недостиг на кадри в нашия бранш, който е също основна причина, за затрудняването на имплементиране на технологии. Така или иначе живеем в 21-ви век и технологиите са нещо неизменно в нашия живот и колкото по-бързо всеки един, всяка една компания от нашия бранш се умее да имплементира ефектуални подобрения, то толкова по-добре ще стане в бъдеще.


Друг основен проблем са празните километри. Това представлява разхода за транспортната фирма, който се извършва от точка А до точка Б, като точка А е разтоварен адрес, а точка Б е товарен адрес. Тоест разликата между това камиона ни да отиде, да кажем, в някой български град, за да разтовари, но да трябва да товари наобратно от град Варна. Тоест този разход, е неизбежен, тъй като не винаги може да се покрият точно тези разходи.


Прегледайте цялото интервю с Александър Миланов от MMA Freight във видеото по-долу, за да разберете и за други предизвикателства засягащи логистичната индустрия.




Но какви са решенията, с които е възможност да се преодолеят тези предизвикателства, разказва още Александър:


Бих искал да споделя и практики, които водят до минимизирането на споменатите проблеми. Можем да ги ограничим до такава степен, че те да влияят минимално на нашия бранш и всъщност на нашия бизнес. Като основна за нас лично, това е непрекъсната линия на общуване. Непрекъснато държим в течение нашите клиенти на база на това, къде се намират техните стоки. По този начин всеки един получава правилната информация и тя не се губи по веригата. По този начин всеки един може да предвиди определен форс-мажор, определена пречка, която да мине доста по-леко.


В ММА FREIGHT държим към всеки един клиент да има персонално отношение. Тогава всъщност се получават устойчиви партньорства и може да си имаме доверие един на друг. Ние имаме и установе хибриден подход. Тоест имаме подход към определен клиент, който е стандартизиран, имаме и подходът, който е персонален към всеки друг клиент. Ние търсиме партньори, с които да бъдем дълги години заедно и да може да си помагаме в трудни моменти. Това е най-важното.


Когато има проблем, тогава се разбира коя фирма е твой партньор. Защото, како всичко е наред, всеки е доволен от отсрещната страна. Но когато има проблем, трябва да бъде разрешен своевременно и точно затова тук идва момента на комуникацията. И на споделената информацията. На правилната информация. Да не изключваме и обучението на качествения персонал, което води до намаляването на усилията, т.е. разходът, който е свързан с усилията на фирмата,Това е официално моето виждане за справянето, разбира се, с тези проблеми.


При нужда от съдействие с транспортирането на вашите продукти, не се колебайте да се свържете с екипа на MMA Freight, които са отдали своя професионализъм и колегиалност към всеки един клиент. Посетете техния уебсайт, за да разберете повече за услугите им.

 



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page