top of page

Първа част: Тенденции при пазара на недвижими имоти в началото на 2023 година.


Ако при вас е дошъл моментът да потърсите ново жилище, е съвсем нормално да се информирате за текущите тенденции при недвижимите имоти в началото на новата година. Всяка инвестиция отнема време и е преподставка за решение с дългосрочно влияние върху вашия финансов и инвестиционен статут.


Именно по тази причина сме поканили г-жа Мариета Нейкова от НОВ ДОМ 1, да ни разкаже повече за текущото състояние на бранша в края на 2022 и началото на 2023 година. Втора част на тази статия очаквайте в края на този месец.



Какво е текущото състояние на пазара в момента?


Според Мариета, пазарът на недвижими имоти в момента се състои от два конкретни елемента - ново строителство и готови завършени имоти. Това, което според тях се наблюдава, е разликата в отношението предлагане и търсене.

“При новото строителство има по-голямо предлагане, но в края на годината наблюдаваме по-малко търсене. При готовите имоти предлагането е много по-малко от търсенето. Има много купувачи, желаещи да закупят, но няма предлагане. Това особено силно е изразено за градовете Варна и София. Не случайно в тези градове цените на имотите са най-високи.


Ако трябва да обобщим: в края на 2022 год. наблюдаваме спаднал интерес от страна на купувачите, който обаче се дължи не на криза или финансови затруднения както беше през 2009 год., а на очаквания за спад на цените на имотите.


Ако се сещате, по време на Ковид пандемията през 2020 год. се наблюдаваше абсолютно същият елемент, когато председателят на МВФ и бивш Изпълнителен директор на Световната Банка заяви, че заради Ковид се очаква най-голямата световна икономическа криза, която може да бъде сравнена единствено с голямата депресия в САЩ от 1930 год. Какво се случи - точно обратното! Цените подскочиха в рамките на две години между 60 и 100%. Това в никакъв случай не прилича на финансова криза.”

 

НОВ ДОМ 1 участва в проекта за построяването на първия небостъргач във Варна

 

Какво наблюдаваме през последните няколко месеца?


По наблюдения на екипа на Нов Дом 1, през последните няколко месеца се забелязва обсъждане на теми за криза, недостиг на горива, скок на лихвите по кредити, срив на пазара на недвижими имоти, тежка рецесия. Но от всички тези изброени фактори, според тях, единствената причина за намаляване на клиентите се движи основно от техния страх.


“Страха да не се направи грешна стъпка. Въпреки че България в момента е с най- ниските лихви в цяла Европа и с най-ниски цени на жилищата в големите градове.” Но ето какви са личните прогнози на Мариета за тенденциите на пазара през 2023 година:


“При новото строителство прогнозираме спад на цените на имотите, който вероятно ще бъде свързан с опита да привличаме клиенти. Макар че в момента в София се наблюдава активен скок на цените на имотите, които вече са закупени и индексиране на цените от страна на строителите. Ако трябва да обобщим, че ще има спад в цените на имотите в ново строителството, това действително дали ще бъде спад?


Всъщност не трябва да говорим за спад, а за регулиране на скока на цените тъй като, ако цените на имотите от началото на 2022 год. са се вдигнали с 30 - 40%, а сега имаме спад с около 20% това реално не е спад.


Тенденцията в търсенето и закупуването на готови жилища ще продължава и през следващите месеци, защото това носи една сигурност на потенциалните купувачи. Те купуват нещо готово, не се налага изчакване и могат веднага да го ползват, без да се очаква повишаване на цената му.”

 
 

Кои са най-обещаващите възможности за инвестиции в недвижими имоти?


Екипът на НОВ ДОМ 1 отбелязва отличителния успех на недвижимите имоти като сигурен инвестиционен инструмент през 2022 година. Недвижимите имоти са претърпели изключителен ръст. И до сега задържат това ниво на сигурност за направена инвестиция, което се различава от други инвестиционни инструменти като облигации, ценни кница и криптовалута, които се сринаха през последната година.


“Докато при останалите инвестиции оставаш без пари и нищо друго, при недвижимите имоти дори и при спад на цените имотът си остава твой и може да бъде ползван.


Нашата компания не обича дългосрочните инвестиции. Те са с по-ниска доходност, блокират по-големи финансови ресурси и освен това се превръщат в допълнителен бизнес, който изисква отделяне на повече време.


Нашата програма се нарича прави пари докато си почиваш или по-точно правим пари за теб докато си почиваш. А именно говорим за краткосрочни, ниско рискови и високо доходни инвестиции в недвижими имоти.” добавят още те.


Екипът на НОВ ДОМ 1 отправя следният призив към читателите на списание “Български Предприемач”:


“Нека всички хора, които желаят да закупят или да продадат имот да се обърнат към хората, които разбират от това и са доказани професионалисти в тази сфера. Направете го, защото един неправилен ход води до значителни финансови загуби. Обратно на това, имайки професионалното съдействие от консултанти, каквито са нашите от НОВ ДОМ 1, могат да си спестят десетки хиляди лева при покупка на имот, както и да спечелят от продажбата му при една професионална консултация, което за стандарта на България е много.”


 

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page