top of page

Как да пазим сърцето през топлото време

Много от нас обичат лятото и го очакват с нетърпение. Когато обаче температурата надхвърли 27-30 градуса, тогава започваме с носталгия да си спомняме за далеч по-комфортната пролет.

С лятото идват и горещините. Когато времето е прекалено топло, дори и при здрави хора могат да се появят проблеми: пулсът се учестява, появява се задух, замайване, стягане в гърдите и др. Всичко това е резултат от повишеното натоварване на сърцето в горещите летни дни.

Хора със заболявания на сърдечно-съдовата система са особено уязвими през този период. В горещините хипертониците се чувстват по-зле, пациентите с коронарна болест на сърцето (КБС) често получават пристъпи на стенокардия. Поради тази причина, всички, които страдат от сърдечно-съдова болест, а и дори здрави хора, трябва да знаят някои основни правила как да пазим сърцето през топлото време. И нека на забравяме какво голямо значение има преглед при кардиолог.

Кой е по-предразположен към заболявания на сърдечно-съдовата система?


Коронарната болест на сърцето и хипертонията са по-чести сред мъжете на възраст под четиридесет години. Жените под тази възраст имат мощен защитен фактор - полови хормони естрогени, които поддържат тонуса на кръвоносните съдове и нормалния холестерол. Но след началото на менопаузата, съдържанието на естроген в кръвта намалява и жените бързо догонват мъжете по честотата на сърдечните заболявания. Но трябва да обърнем внимание на факта, че ако една жена пуши повече от 20 цигари на ден, никакви хормони няма да я спасят, а рискът от развитие на инфаркт на миокарда в млада възраст е точно същият, като този при мъжете.

Освен това, ако човек води обездвижен начин на живот, има излишни килограми, често изпада в стресови ситуации и предпочита да яде силно въглехидратни храни/така наречената въглехидратна зависимост/, тогава развитието на сърдечно-съдови заболявания в млада възраст е много вероятно.

По какъв начин горещината влияе на работата на сърцето?


Ние сме генетично приспособени към меки летни температури до +25-27° С, следователно рекордните нива, до които горещината достига днес, оказва крайно негативно влияние на сърдечно-съдовата система и на организма като цяло. По време на голяма жега, при хората със слабо сърце се наблюдава по-висока сърдечна честота, повишено налягане, периферните съдове се разширяват, краката отичат и има по-висока вероятност да се образуват кръвни съсиреци. Особено вредни за здравето са резките температурни промени. Защитните сили на тялото помагат на сърцето, но те не са неограничени. Заради това е необходимо за сърдечно-съдовата система да се полагат постоянни грижи, най-вече в периоди на знойни горещини. Една такава грижа са кардиологични изследвания, посредством които могат да се диагностицират възможни проблеми със сърдечно-съдовата дейност в най-горещото време на годината.


Как да намалим натоварването на сърцето в топлото време?

На първо място се препоръчва да се обърне внимание на хранителния режим. Желателно е от нея да се изключи храната богата на прости въглехидрати, както и да се намали до минимум употребата на сол и солени продукти. Яжте повече зеленчуци; отдайте предпочитанията си на морска риба, а месото да се намали. Разбира се, не е препоръчително да се преяжда – дори и с полезни храни.

При топло време в човешкия организъм има загуба на течност, която трябва да се компенсира. Задължително изпивайте не по-малко от 2 литра течности, за да възстановите водно-солевия баланс, като най-точната мярка е литър вода на 25 кг. телесно тегло.


Какво е най-добре да се пие?

В летните горещини, а и по принцип, за вас не е добре да пиете газирани напитки (особено такива с високо съдържание на захар), кафе и напитки, съдържащи кофеин, а също така и алкохол. Тези напитки не утоляват жаждата, а алкохолът не само разширява кръвоносните съдове и натоварва работата на сърцето, но и способства за акумулиране на топлина от организма и съответно води до “прегряване”. Сред напитките отдавайте предпочитание на водата - както обикновена, така и минерална. Също така, пийте хладни билкови чайове и айрян.

В жегите физическата активност на открито трябва да бъде сведена до минимум. Запомнете какъв режим трябва да спазвате, когато се трудите: на 30-40 минути работа се падат 15-20 минути почивка. Ако се появят задух, прекъсвания в работата на сърцето, слабост, замаяност или болка в гърдите, незабавно спрете всякакви физически действия. Най-добре е да се работи до 10-11 часа преди обяд и след 16 часа.

Сърдечните лекари препоръчват при проблеми със сърцето винаги да имате в аптечката медикаменти за понижаване на кръвното налягане.

В най-горещото време на деня не излизайте на улицата. Избягвайте да влизате от топло на студено: за работата на сърцето това е много вредно, тъй като тялото и особено сърцето изпитват своеобразен стрес. Когато вървите по улицата, избирайте сенчести участъци.

Ако пушите, опитайте се да ограничите броя цигари на ден, защото тютюнопушенето намалява кислорода в кръвта и може да доведе до спазъм на кръвоносните съдове.

Не търсете спасение от горещината в твърде студена вода. Особено опасно е това за хора, които страдат от исхемична болест на сърцето. Това ще предизвика спазъм на сърцето, като последиците могат да бъдат стенокарден пристъп и дори сърдечен удар.


Какво включва прегледът при кардиолог?

Кардиологичните изследвания предоставят комплексна информация за функционирането на сърцето и неговото кръвоснабдяване. За да получите професионална помощ от добър кардиолог в София, се обърнете към д-р Камен Каменов, специалист с над 20-годишен опит. В неговата клиника ще ви бъде направен преглед при кардиолог на най-добра цена, включващ:

Кардиологичен преглед с ЕКГ;

Пълна кръвна картина;

Липиден профил (изследване на холестерол и триглецириди);

Изследване на кръвна захар;

При необходимост се назначават и допълнителни изследвания, като Холтер-ЕКГ, Холтер-АН, Велотест, Ехокардиография и други допълнителни изследвания от кръв, напр. хормони на щитовидната и околощитовидната жлеза, надбъбречната жлеза, различни витамини и микроелементи, обмяна на Ca, Mg, Vit.D, Vit. B12, показатели за оценка на бъбречната и чернодробната функция и много други.

Пълна кръвна картина

Пълната кръвна картина представлява цялостно изследване на качествения и количествен състав на кръвта, при което са дадени характеристиките на еритроцитите и техните специфични параметри (MCV, MCH, MCHC, RDW), левкоцитите и техните видове в процентно съотношение (левкоцитна формула) и тромбоцитите. Също така посредством пълна кръвна картина се определя скоростта на утаяване на еритроцитите.

Липиден профил (изследване на холестерол и триглецириди)

Липидният профил е комплекс от тестове, който включва анализ за общ холестерол, HDL (липопротеини с висока плътност), LDL (липопротеини с ниска плътност), VLDL (липопротеини с много ниска плътност) и триглицериди. Всеки, който се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система и иска да намали риска от развитие на атеросклероза и сърдечни заболявания, трябва да е наясно с липидния си профил.

За да изследвате липидния си профил, се препоръчва да се въздържате от хранене в продължение на 10-12 часа непосредствено преди вземането на кръв за анализ. Също така сърдечните лекари препоръчват:

3 дни преди теста се въздържайте от употреба на алкохол;

не пушете;

информирайте кардиолога за приеманите от вас лекарства, тъй като някои от тях могат да имат ефект върху липидния профил.

Изследване на кръвна захар

Част от прегледа при кардиолога д-р Каменов в София може да е изследването на кръвната захар. От този вид кардиологично изследване се получава информация за нивото на глюкозата в кръвта. В нашето тяло глюкозата изпълнява много важна функция - дава енергия на всички клетки. Тялото получава това “гориво” от различни източници: плодове, мед, мармалад, шоколад, цвекло, моркови, тиква и много други хранителни продукти. Информацията за кръвната захар може да помогне за диагностициране на различни заболявания на сърдечно-съдовата система и обменни заболявания.

Ако човек страда от липса на глюкоза (хипогликемия), той се чувства уморен, летаргичен, липсват му сили да се занимава с физически и умствен труд. Могат да се появят треперене и изпотяване. Понякога се изпитва усещане за неконтролирана тревожност или пристъпи на силен глад.

При постоянен излишък на глюкоза в кръвта (хипергликемия), човек чувства сухота в устата си, дишането му е учестено, страда от сънливост, суха кожа, намалена яснота на зрението. Честото уриниране, трудното зарастване на рани, трайното гнойно възпаление на кожата също са симптоми на хипергликемия. Както недостигът, така и излишната захар могат да бъдат придружени от нестабилно психическо състояние.

Силните колебания на кръвната захар може пряко да влоши сърдечно-съдовото състояние.

Ако се появят някои от тези симптоми, трябва да се консултирате с лекар, който да ви предпише кръвни изследвания за захар.

Кардиологичен преглед с ЕКГ


Електрокардиографията (ЕКГ) е метод за изследване и регистриране на електрическата активност на сърцето. Резултатът е получаване на електрокардиограма - графично представяне на разликата в електрическите потенциали, възникваща в резултат от работата на сърцето и проектирана върху повърхността на тялото. ЕКГ отразява осредняването на всички вектори на потенциалните действия, възникващи в определен момент в работата на сърцето.

ЕКГ е най-простият и наред с това най-информативният вид кардиологични изследвания. ЕКГ представлява запис на хартия (или монитор) на електрическата активност на сърцето.

Как протича прегледът при кардиолог? Пациентът трябва да легне по гръб, на ръцете, краката и гърдите му се поставят електроди върху определени участъци, предварително обработени с гел или контактен спрей.

ЕКГ ви позволява да диагностицирате различни видове сърдечна патология. Чрез този метод е възможно:

Определяне на ритъма на сърцето (синусов, нодуларен и т.н.);

Определяне честотата на сърдечните съкращения;

Откриване на нарушения в сърдечната проводимост - синоатриални блокади, атриовентрикуларни блокади и др.;

Откриване на нарушения в сърдечния ритъм – непостоянни сърдечни съкращения (екстрасистолии), предсърдно мъждене, възлова тахикардия и др.;

Да се диагностицира коронарна болест на сърцето, остро или хронично увреждане на миокарда; получете информация за екстракардиална патология (белодробна емболия и др.).

Преглед при кардиолог на най-добра цена може да извършите в клиниката на д-р Камен Каменов в София. Възползвайте се от опита и професионализма на водещ в областта си кардиолог! Доверете се на д-р Каменов и се погрижете за здравето си и здравето на вашите близки.Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page