top of page

19.11 Международен ден на жената предприемач

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и BM LADY с цел развитие на мисията на фондацията.


Предприемачеството не е чуждо за жените. Те разбиват бариери и правят пътища за поколенията от 19-ти век насам. От управлението на семеен бизнес до мащабирането на големи корпоративни екипи, жените са стигнали толкова далеч, колкото си поискат.


Днешните жени намират успех със стартиращи компании или се развиват самостоятелно като независими консултанти или фрийлансъри. Тъй като жените вече представляват приблизително 20% (и нарастват!) от собствениците на малък бизнес, е време да празнуваме Деня на жената предприемач на 19 ноември 2021 г.!


По този повод днес избрахме да ви разкажем историята на Майя Атанасова - собственик на дамски бизнес клуб БМ Лейди:


Коя е Майя Атанасова?


Майя Атанасова е на 37 години, майка на две деца на 6 и на 10 години, живее в гр. Варна и определя себе си като борбена и позитивна. Най-голямото предизвикателство за нея е да намери баланса между работата, семейството и личното време.


Ето какво казва и за себе си :

Обичам да влизам в роли, през деня - в ролята на бизнес жена, а вечер и през уикендите - в ролята на майка. Семейството и децата са най-важни за мен, дават ми стимул да успявам и да се старая да бъда добър пример. Надявам се да се справя и след години да видя децата си щастливи, успешни, амбициозни и реализирани. Отгледана съм в добро и любящо семейство, което ми е дало най-важното - това да бъда добър човек, да уважавам хората и да вярвам в себе си.


Мисля, че всичко това ми помогна да успея да реализирам своята мечта и да действам по поставените цели. Старая се да доказвам, че съм принципен и точен човек, на който може да се разчита.

Създадох мой свят и работа, която обичам, която ме прави щастлива, за да мога да предам това и на хората около мен. Вярвам в доброто и силната енергия и ако аз мога да помогна, бих го направила с удоволствие.


Щастлива съм, че съдбата ме събра с хора, които са точно с моята енергия и можем взаимно да постигнем много и да дадем много.

Точно това е причината да създам Дамски бизнес клуб BMLady - исках да създам място, в което ние, жените, да можем да споделяме, да разпускаме, да се развиваме, да си помагаме. Има много възможности за всяка една дама, която стане член на клуба.

В днешно време жените имат избор и различни възможности, но за мен най-доброто е да намеря баланса.


Защо дамски клуб и то по време на ковид и какво е различно в клуб BMLady?


Идеята да създам дамски клуб беше преди пандемията и тогава границите, които бях наложила, е да създам клуба първо в гр. Варна, а след година в друг град. А това да се разчуе и в чужбина, беше доста смела мечта. Тръгвайки смело и вярвайки, че ще успея, реших да не си позволявам да хвърча из облаците, а да се фокусирам върху реалността.


Но за една седмица всичко се промени, създавайки официално клуба в най-трудния момент за всички, включително със затваряне на бизнесите, моята мечта стана толкова голяма, че беше недопустимо да спирам и да се ограничавам. Фокусирах се върху това да успея и клуб BMLady да стане по-голям и да се развие в по-големи мащаби, отколкото си мислих.

И така сякаш привлякох всичко хубаво към себе си и хората с най-голяма енергия, които ми помогнаха. За няколко месеца привлякох жени от различни градове в България и чужбина и всичко това ми даде сила да продължа.


На този етап клубът се развива много добре, всяка една от дамите–членове в клуба е уникална сама по себе си, всяка една може да разкаже много, да сподели много, да помогне. Гордея се с моите момичета, чувствам ги близки и вярвам, че заедно създадохме едно много добро място, в което не само да развиваме бизнесите си, но и да развиваме себе си като личности и да намираме приятелство и подкрепа. В тези трудни времена показахме точно това – подкрепата, която си даваме една на друга - тя е безценна и се надявам да съхраним това, да се развиваме все повече, да се увеличаваме като клуб и да създадем една голяма женска общност.


С какво е различен твоят клуб?


Дамски бизнес клуб BMLady предоставя реклама на своите членове посредством различни рекламни проекти, персонално отношение към всеки член в клуба, изграждане на контакти. Клубът е общност от развиващи се дамски бизнеси, които си сътрудничат и подкрепят, подпомага социални проекти и най-важното е, че не ангажира членовете с дейностите си. Много са нещата, с които е различен от другите клубове, но само жена, която e член на Дамски бизнес клуб BMLady, може да го усети.



Какви са бъдещите ти планове и какво ще научат нашите читатели от теб през следващата година?


Толкова много неща съм запланувала! Хубавото е, че в последната година се научих да си подреждам приоритетите и да действам по план, така че всеки план да бъде изпълнен. Вярвам, че ще успея и с новите неща.

За година и половина успях да създам два бизнеса, които се развиват много добре. Това са Дамски бизнес клуб BMLady и Рекламна медия Explosion.bg. В момента работя и по третия си бизнес, който ще стартира до края на годината и това е Академия BMLady.

За трите ми проекта влагам много любов, работя ги с голямо желание, страст и вяра, че те ще се случат точно както ги мисля. За следващата година плановете са големи и се работи по тях, надявам се отново да имам възможност да споделя с вас и вашите читатели за осъществени проекти, които дават много стойност на другите и всеки печели, защото те са такива.



Как се отрази ковид на твоя бизнес?


Това е много труден период и то за нов стартиращ бизнес - нищо не е ясно, всичко се променя в последния момент и това някак те държи постоянно на тръни и винаги трябва да намираш решение за това да се справиш и да продължиш. Мисля, че тази пандемия ще отсее силните от слабите и ще останат най-издръжливите, амбициозните, смелите.

За мен лично имаше много плюсове. Пандемията ме накара да мисля по-глобално и мащабно, което пък допринесе много по-бързо да се разпространи идеята за клуба и да се включат жени от цяла България и дори дами от Германия. Онлайн срещите, които провеждаме всеки месец, ни помогнаха много да се съхраним, да станем по-силни, по- дейни и смея да твърдя, че бизнесите в клуба се развиват добре. Гордея се с дамите-членове на клуба. Ако някой иска да разбере кои са работещите бизнеси, кои са успешните дами, може да посети сайта на клуба и да разбере повече - www.bmlady.bg



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.






0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page