top of page

Интересът към имотите край морето се запазва независимо от сезона

В бранша на недвижимите имоти, местата покрай морския бряг са винаги търсени от инвеститори и купувачи независимо от сезона. Това е поради комбинация от фактори като привлекателна природна среда, комфортен климат и различни възможности за отдих и развлечения. Плажовете и живописните гледки са популярни туристически дестинации и осигуряват релаксиращо и подмладяващо изживяване за хората. Освен това много крайбрежни райони имат добре развита инфраструктура и удобства, което ги прави желани места за живеене и посещение. Освен това морските имоти често имат определен престиж и се считат за луксозни инвестиции, което допринася за тяхната продължаваща популярност. Всички тези фактори заедно водят до постоянно търсене на имоти на морето през цялата година, независимо от сезона.


По темата ще ни разкаже в детайл Габриела Богданова собственик на агенция за недвижими имоти BURGAS HOME. Тя ще обхване теми свързани с актуални тенденции, типове имоти и съвети за закупуване.


Актуалните тенденции при продажбата на имоти по крайбрежието


“ През изминалата 2022г. имотния пазар отбеляза ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. През цялата година наблюдавахме засилено търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулира растежа на цените наред с високата инфлация. Банковото финансиране остана достъпно - при ниски лихвени проценти. Хората не се разделяха с градската си собственост, но започнаха да инвестират във втори имот в близост до големите градове и ваканционни курорти на българското крайбрежие.


През 2023 г. тенденциите на имотния пазар се запазват с разликата, че сега купувачите купуват по-мъдро и предпазливо, сравняват повече оферти, преди да сключат сделка, затова продавачите трябва да са конкурентни. През следващите месеци тази тенденция ще стане по-устойчива. Предпочитат се обзаведени апартаменти в нови, завършени жилищни сгради или затворени комплекси. Няма как пазара на недвижими имоти да не бъде подвластен на икономическите проблеми, военните действия, инфлационните процеси, и увеличение на лихвените проценти. Очакванията обаче са за стабилен трудов пазар и продължаващ изпреварващ инфлацията ръст на средните брутни заплати Възможно е да има стабилизиране и понижаване на цените, но на определени имоти.


На пазара на наеми към момента също се повишиха ценовите нива успоредно с инфлацията, по подобие на стоките и услугите. Наличието на много руски и украински граждани идващи в страната ни до ден днешен, раздвижи с бързи темпове пазара по черноморието. Търсенето е предимно на тристайни и многостайни, модерно обзаведени апартаменти с паркомясто.”



Но кои са факторите, които привличат купувачите към морето?


“В големите морски градове Варна и Бургас винаги ще има интерес от закупуване на имоти, поради по-големи възможности за развитие, работа и бизнес, наличие на висши учебни заведения или инвестиране с цел отдаване под наем. Водещ фактор за нашият район е туризма.


Интересна е ситуацията с ваканционните имоти. Повреме на пандемията Ковид-19 се засили интереса към покупка на жилища на черноморските ни курорти и това продължава и до момента. Причина за това е покупка на имот за собствено ползване, възможности за работа от разстояние и живеене с целогодишно обитаване.


Ваканционите имоти са привлекателни за българите не само заради отличната локация, а и защото не изискват големи суми за инвестиция. Предимно се търсят имоти между 30 000 - 80 000 евро, което ги прави достъпни за по-широк кръг от хора. Осен това могат да се отдават под наем и да реализират доходност или поне да покриват разходите. Едно от масовите изисквания е да няма такса обслужване. Районите, които са предпочитани от българите са предимно по Южното Черноморие. Търсенето е на студиа и двустайни апартаменти. Засилен е и интересът на къщи и парцели в близост до морският бряг.”


Какъв тип имоти се търси най-често?


“През последните две години тенденцията в по-големите градове при избор на имот е на тристайни и многостайни апартаменти, къщи и вили със самостоятелен двор в кварталите и близките села. Над 50% от клиентите проявяват интерес към апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещане за простор и уединение, повече лично пространство, както и комфортна среда.


Наблюдаваме също увеличение на апартаментите, закупени докато са в процес на строеж. Това се дължи на желанието на купувачите да имат по-голям избор при подбора на имот, както и да могат да планират своето жилище в процеса на строителство. По черноморските курорти преобладава търсенето на студиа и двустайни апартаменти за предпочитане напълно обзаведени и готови за живеене, като на повечето места вече минават психологическата граница от 1000 евро/кв.м. Предпочитат се от българите, сгради без такса обслужване.”


Колко е важна близостта до плажа при решението да се закупи имот?


Всеки клиент иска да закупи жилището си възможно най- близо до плажа и морето, но не всеки може да си позволи цената. В град Бургас имотите до морската градина достигат 2500Е/кв.м. поради ограниченото предлагане и засиленият интерес, имотите в новото строителство се капарират още когато сградата е на етап проект, това е важно да се разбере от хората, които имат изисквания и залагат на този район. Жилищата с гледка море също са дефицит за града ни и това също оказва влияние върху високите цени. В някои сгради на първа линия до морето имотите достигат до 3000Е/кв.м.


Относно колко е важна близостта до плажа за мен е по-важно клиента да бъде реалист и да купува според възможностите си и да заложи на добро разпределение, добър квартал с изградена инфраструктура покриваща неговите нужди и потребности. Ако закупува имот с ипотечен кредит да може да го обслужва, без това да надскача възможностите, които има.”



През кой сезон са най-силни продажбите на имоти край морето?


“Да си купиш имот е необходимост и правилния момент винаги е СЕГА! Когато човек има нужда да смени своето жилище или има възможност да изтегли банков кредит с минимално самоучастие 30% или просто може да инвестира от спестяваният си.


Обикновено от пролетта до края на есента е по-засилено търсенето на ваканционни имоти, но в момента излизат изгодни сделки на пазара и също събуждат интерес от купувачите. В по-големите градове най-много са продажбите през пролетта и последното тримесечие на годината.

Българинът предпочита да държи спестяванията си в жилище, защото практиката е показала, че това е една стабилна инвестиция в дългосрочен план. За нея няма сезонност.”


Какъв е вашия съвет при избора на имот в близост до морската ивица?


“При избора на имот в близост до морската ивица е важно да се проучи качеството на строителство и пълната документация на сградата и парцела. Местоположението и вида на имота са ключов фактор за спокойствието и надеждността на почиващите. По черноморието се предлага огромно разнообразие от различни и привлекателни имоти, клиента винаги може да намери това, което отговаря на неговите предпочитания. Аз лично препоръчвам закупуване на паркомясто. Проблема с паркирането на автомобили през летният сезон с всяка следваща година става все по голям.”


Какво е съотношението между хора, купуващи имот за лична употреба със сравнение на тези, които го отдават под наем?


“Поради растежа на инфлация от 2022 година и ниските лихвени проценти от банките, клиентите все повече започнаха да купуват имоти с цел инвестиция отдаване под наем, но това са хора, които вече имат собствено жилище.


Покупката на имот с цел отдаване под наем е най-разпространената стратегия за генериране на пасивен доход от недвижимо имущество. Доходността от отдаване под наем на закупен със собствени средства имот може да бъде между 3.5% и 5% в зависимост от различни фактори. Част от тях са разходите за амортизация, местните данъци и такси, наличието на постоянни наематели и т.н.

Фактите сочат, че дори в условията на икономическата и политическа обстановка в момента, пазарът на недвижими имоти остава стабилен и инвестицията, обикновено гарантира добра капиталова печалба в дългосрочен план.


Важно е да отбележим за пазара на наеми в морската ни столица, че поради вълната от украинци, настана дефицит на пазара, което доведе до почти двойно покачване в цените, но това важи само за новото строителство и добре обзаведени апартаменти. В по-ниските сегменти няма такива съществени промени.


Такава тенденция има и в Бургас, но там поскъпването не е двойно, а между 25 - 35%.

Покупката на ваканционен имот, също може да носи доход от наеми извън периода, в който собствениците го използват. Имоти за лично ползване винаги ще се купуват в развитите динамични и нарастващи градове.”




Към споделената информация Габриела отправя следното послание към читателите на списание “Български предприемач”:


“Моят съвет е хората да бъдат информирани, когато вземат решение и да работят с фирма за недвижими имоти. Да избират брокер чрез препоръки от приятели или познати, да проверят професионалния му опит.


Добрата реклама в медиите не винаги означава качество на услугата и не трябва да се подлъгваме само от това. Ползите от работата с компетентен брокер на недвижими имоти не само гарантира законността на сделката, но и улеснява клиента, спестява му време и средства. Клиентите трябва да знаят, че една сделка, сключена с професионален посредник, излиза по-евтино, отколкото сделка без посредник. Това е така, защото добрият брокер подпомага при водене на преговори, съдейства за договаряне на справедливата пазарна цена, защитава изяло интереса на клиента.


Призовавам хората, които купуват имот на зелено да бъдат внимателни да проучат историята на строителната компания да преглеждат с юрист договорите, които подписват. При покупка на апартамент в затворен комплекс по черноморието да прегледат предварително договора за поддръжка, каква е годишната такса и дали се решава от етажната собственост или собственика на комплекса притежаващ повече от половината имоти и решава самосиндикално каква да бъде тя.


От 2013 година практикувам професията брокер на недвижими имоти и изграждам собствен бизнес. Щастлива съм, че намерих своето призвание и работата за мен е страст, удоволствие и удовлетворение. Бих посъветвала читателите на списание „Български предприемач“ никога да не се отказват от мечтите си. Човек може да има всичко в живота си, стига да помага на другите да постигнат онова, което искат!”


Ако търсите консултация за закупуване на имоти на крайбрежието, може да посетите уебсайта на BURGAS HOME.


 



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page