top of page

Да Бъдем Съпричастни - дарения към Турция и Сирия

През последните дни, нуждата от подкрепа за Турция и Сирия се увеличава. Усилията за спасяване на стотици, хванати под развалините, продължават ден и нощ. Силното земетресение, което удари Югоизточна Турция и Северна Сирия рано в понеделник, продължава да взима своите жертви с всеки изминал час прекаран в търсене от спасителните екипи. Служителите на спешните служби и жителите на градовете в региона търсят оцелели, работейки през плетеници от метал и гигантски купчини бетон.

Към момента, броят на загиналите при земетресението в Турция е достигнал над 5800 души, по информация от турският вицепрезидент Фуат Октай. По неговите думи повече от 34 000 души са ранени. Близо 6000 сгради са се срутили в резултат на земетресенията. По данни на министерсвтото на здравеопазването и на спасителната организация "Белите каски, в Сирия са загинали 2270 души по данни на опеределни райони контролирани от правителството и опозицията.


Последствията след всяко голямо земетресение са предизвикателство, но има фактори, които правят това бедствие особено трудно за спасителите.„Земетресението удари преди разсъмване, когато повечето хора бяха в леглата и спяха. Този фактор вероятно ще добави към бързо нарастващия брой на смъртните случаи, както и силните вторични трусове." казва кореспондентът на Sky News за Близкия изток Алистър Бункал.

Условията в Северна Сирия са също тежки. Голяма част от щетите, причинени от земетресението, която е опустошена от години гражданска война. Много от сградите там са вече структурно повредени от години битки. Стотици хиляди бежанци живеят в мизерни условия и ще бъдат засегнати от земетресението още повече.


Ако имате желание да бъдете съпричастни към случващото се, имате възможност да направите дариение организирано от Турски Фонд по Филантропия на този линк. Към момента са събрани над 3 милиона долара.


 

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page