top of page

"От кухнята на Алфа Групата" - Стоян Гoчев. Поредица от интервюта #2”

Алфа Групата ми помага да се кача на ниво, на което мога да уеднаквя, моя бизнес с всички останали - и съответно да го подобря спрямо техния опит.” Стоян Гочев

Стоян Гочев е собственик на два от офисите на най-голямата мрежа за недвижими имоти в света RE/MAX City. Единият от офисите се намира в търговския център Парадайс в София, който е първия по рода си магазин за имоти в България и третият в света в мрежата на RE/MAX. Занимават се с иновации при инвестиране и покупка на недвижими имоти. Помагат на клиентите си да печелят доходи от инвестиции в имоти.“Покупката на имот винаги има двуличен характер. От една страна, клиентът купува, за да живее. От друга страна е добре да купи имот, който в бъдеще ще има потенциал да му донесе доход. Голяма част от клиентите, купуват имоти за живеене и не обръщат внимание на този фактор при покупката. По-късно страдат от това. Затова смятаме, че когато клиентът купува е важно да знае какъв е инвестиционният потенциал на имота, който купува в дългосрочен план.”

През последните две години, Стоян е активен член в Алфа Групата.


“Запознах се с Борислава Киркова, в едно бизнес дружество, където членуваме заедно. Тя ме покани, а на мен ми хареса атмосферата, средата и възможността да подобрявам бизнеса си.”

За основните казуси, които Стоян получава съдействие по време на своето членство той разказва:


“Мои лични казуси са били обсъждани два пъти. В конкретните примери, аз бях взел определени решения и използвах групата като място, където да валидирам тези решения. Ако колегите ме бяха разубедили, нямаше да стигна до действие. По този начин аз успях да реализирам това, което си бях намислил”


За собствената си мотивация за участие, Стоян споделя следното:

“Един бизнес на практика може да се погледне от различна гледна точка. На микро ниво, всеки бизнес е различен. Но колкото повече поглеждаш отгоре нещата, толкова повече бизнесите стават еднакви. Проблемите, които всъщност има в тях са едни и същи. Тоест ако по операции бизнесите са много различни, то на ниво управление и стратегия за развитие, те много си приличат и проблемите не са различават толкова.


Ако си в групата само с бизнеса и проблемите си, няма как да ги разрешиш лесно, но ако успееш да погледнеш отгоре и да видиш какво се случва, можеш да намериш много общи неща с останалите. В Алфа Групата сме над 10 бизнеса, които успешно се справяме със сегашната ситуация, а и всяка друга ситуация в бизнеса. Не малка част от това справяне, се дължи на тези общи срещи, които правим”


Като пример за полезно решение за собствения си бизнес Стоян споделя имплементацията на система, за приоритизиране на клиенти, която един от колегите в групата е споделил. Въпреки различната индустрия, в която двамата работят, Стоян намира успешна реализация на тази система в своя бизнес. Това му помага да печели време, което е и най-важната мярка за всеки човек.За собствениците на бизнес, които все още не са сигурни дали Алфа Групата е правилното място за тях, Стоян споделя следното:

“Един собственик на бизнес преминава през различни етапи в управлението на бизнеса си:

  1. Микро етап - собственикът иска да върши всичко в своя бизнес, иска всички дейности да минават през него и да знае всичко. В този случай той иска да бъде на микро ниво. В този етап, той не е подходящ да участва в Алфа Групата. Това е, защото не може да погледне бизнеса си отгоре и да направи стратегия за някакво развитие. Всеки собственик на бизнес минава през този етап, а някои от тях остават на този етап.

  2. Стратегически етап - в този момент, собственикът вече е започнал да мисли в посока за растеж и развитие. В този етап е подходящо той да влезе в Алфа Групата, но тогава, бордът ще бъде по-полезен за него, отколкото той за останалите. От тази гледна точка, той не е подходящ за този формат

  3. Третото ниво е когато бизнесът е пораснал, собственикът има поглед над нещата и има опит в управлението на този бизнес. Той вече се е сблъскал с проблемите и ги е решавал. Този е точно правилният момент, той да попадне в Алфа Групата, за да може групата да бъде полезна и той да бъде полезен на нея, защото това е двупосочен процес


За собствениците е важно да видят на кой етап се намират и след това да се присъединят в такъв бизнес формат като Алфа Групата.”


Към читателите на списанието, Стоян отправя следния призив:


“Ако стартирате собствен бизнес, вървете по пътя си от самото начало. Не започвайте да разсъждавате на макро ниво. Важно е да се запознаете с проблемите на микро ниво, за да може да ги решавате в последствие на по-горни нива. Дори да започвате малък бизнес, това не е лошо. Всичко е добро ако има резултати.“


Ако имате нужда от съдействие при инвестиция в недвижимите имоти, може да посетите страницата на RE/MAX.

 

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page