top of page

Висок интерес на чужденците за установяване на бизнес в България

През последните години България преминава през икономически просперитет от една страна благодарение на притока на външни инвестиции. Тези инвестиции играят решаваща роля за стимулиране на икономическия растеж и развитие в страната. В следствие това води до позитивни промени като увеличаване на работните места, по-високи заплати и подобрен жизнен стандарт за нейните граждани.

При интереса на чуждестранни инвеститори да установят своя бизнес в България е нужна подготовка и организация, която е в основата на създаването на успешна основа за чуждестранен бизнес в българската граница. Повече за нужната подкрепа и услугите, от които чужденците се възползват ще ни разкаже Недка Янева собственик и управител на счетоводна къща Активи Одит Консулт ЕООД в гр.Бургас. Нейната фирма се занимава с обслужване, консултиране в сферата на счетоводството и финансите.


“По призвание съм счетоводител, майка, съпруга,домакиня, а по душа съм просто ЖЕНА!” Недка Янева


Недка е завършила своето Висше образование по счетоводство и одит в Стопанската академия „Д. А. Ценов” и повече от 12 години е работила като главен счетоводител в държавна институция като 3 години след това е била главен счетоводител в счетоводна къща в гр.Бургас. Тя накратко ни разказва за мотивацията си да отвори собствена счетоводна къща.


“Професията на счетоводителя е отговорна, изключително ценена и уважавана. Подобно на повечето професии, изисква се непрекъснато следене на промени в законодателството и свързано с постоянно обучение и себеутвърждаване. Изисква добро познаване на съществуващото законодателството, обич към числата и най-вече аналитично мислене. Съпроводена със стресови и натоварващи критични моменти. Ако не се упражнява с огромно желание, не е възможно професионално израстване и реализация. За да се изгради като професионалист, човек трябва да премине през доста труден и нелек път. Неминуемо аз съм от тези които постоянно мислят за работата си, тъй като винаги съм държала и държа на изключителната подробност и прецизност и прекарвам и по-голямата част от времето си с това което обичам най-много – своята работа. И така в края на 2020 година реших да послушам вътрешния си глас и да пробвам да отворя собствена счетоводна къща.”


За основните услуги на счетоводната къща Недка разказва:


“Предлагаме счетоводни услуги и данъчна защита, както на прохождащи дружества така и на такива утвърдени в своята сфера на дейност и дружества с чуждестранно участие. Основната задача пред счетоводното предприятие е осигуряване на коректна и професионална счетоводна услуга на нашите български и чуждестранни клиенти. Ние работим с нашите клиенти въз основа на доверие, откритост и честен диалог, което довежда и до намиране на ефективни законови решения, на делови казуси, за всеки един от тях. Отличаваме се от другите счетоводни кантори с това, че ние предлагаме изцяло дистанционно обслужване на нашите клиенти.

Работата дистанционно предлага на чуждестранните фирми да комуникират своите счетоводни нужди по много по-лесен начин. Индустриите, които екипът на Недка най-често обслужва са в морски и автомобилен транспорт, консултантски услуги, ИТ услуги, търговия със стоки и строителство. За съотношението на български и чуждестранни клиенти Недка споделя следното:


“Нашите клиенти към момента са чужденци - най вече рускоговорящи от Украйна, Казахстан, Латвия и Италия. Мога да си призная, че имаме клиенти които сме ги виждали само чрез комуникация по различните канали - WhatsApp и Telegram. От голяма степен последните месеци имаме доста Украински клиенти, които бяха принудени да си изместят бизнеса в България. Има голяма разлика от българските и чуждите клиенти. Чужденците са по отговорни, интересуват се ежемесечно от финансовото състояние на фирмата, интересуват се от законите на България и се съобразяват с тях. Плащат си редовно задълженията – за данъци и осигуровки към държавата. Ако имат проверки проявяват голям интерес как е минала проверката, имат ли някакви нарушения какво трябва да подобрят. Доколкото българските ни клиенти са много трудни, безотговорни. Ако е възможно да спестят от всички данъци и търсят постоянно вратички в законите.”


Услугите, от които се възползват най-често чужденците са:

  • Регистрация на фирма в България

  • Цялостен пакет счетоводно обслужване,

  • Митническо освобождаване

  • Покупка на недвижими имоти


Повече за самия процес Недка разказва:

“Ние първо предлагаме на нашите клиенти да регистрират фирма в България, защото за тях са примамливи данъците тук. Най вече 10% корпоративен данък. След това им предлагаме цялостен пакет счетоводно обслужване, което е онлайн. Всички документи получаваме електронно и не се налага по никакъв начин те да идват тук - да подписват или предоставят документи. Ние се грижим изцяло и осъществяваме връзка от тяхно име с всички институции и банки.”


По наблюдения на Недка, България е примамлива за чуждестранни инвеститори заради ниските данъци и за страни като Украйна, Русия и Казахстан е възможността да търгуват в Европейския съюз без да плащат Мито и ДДС.


“Чуждите инвеститори по конкретно нашите клиенти се доверяват на нас поради факта, че имат пречка с езика, когото трябва да се оформят документи и ходенето по институции и банки. Имат страх, че могат да бъдат неразбрани или те да не разберат нещо. Имаме чужд инвеститор от Казахстан, който първи прояви интерес да инвестира в недвижими имоти в процес на строителство с цел инвестиции в различни комплекси в Бургас и реши да се възползва от възможността, която ние им предлагаме - възстановяване на ДДС на имотите които закупят. С течение на обстоятелствата в последната една година повечето ни клиенти от Украйна също инвестират в имоти но с цел да живеят в тях, а не инвестиция.”

Като призив към читателите на списание “Български Предприемач”, Недка споделя следното:


Моят призив към читателите е да се вслушват във вътрешният си глас, да пробват и да не се отказват. Най-важното нещо в бизнеса е да пробваш, независимо от трудностите, независимо от проблемите и да не се отказваш, защото човек докато не пробва, не знае докъде може да стигне!


Ако имате нужда от дистанционни счетоводни услуги може да се свържете с Недка директно чрез нейният уебсайт https://activioditconsylt.com/

 

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page