top of page

На една идея от лукса


В последните няколко години българският пазар се отвори към качествената изработка и вниманието към детайла. Тези две понятия са в основата на създаването на един луксозен интериор. Възходящата тенденция в стремежа на клиентите към лукса ни позволява да съчетаваме модерното с традиционното, екстравагантното с минималистичното и в тази насока креативността в интериорния дизайн се повишава.


Според тълковния речник в българския език, еклектика означава „Подход към мисленето, при който човек не се придържа изцяло към едни и същи парадигми или заключения, ами взема предвид различни теории, за да добие изчерпателна представа за някой феномен или за да приложи дадена теория.“


Еклектиката е подходът на любознателните. Еклектика в изкуството е съчетаването на различни влияния в едно произведение. Тя не се счита за стил, а за подход смесващ стилове. В интериорния дизайн тези стилове и елементи могат да включват структурни характеристики, мебели, декоративни мотиви, отчетлив исторически орнамент, традиционни културни мотиви или стилове от други страни, като подхода на имплементиране на тези различни компоненти обикновено се избира въз основа на тяхната пригоденост към проекта и общата естетическа стойност.



Еклектиката би могла да въздейства положително на интериора, но при неправилно съчетание би наклонила везните към добре познатия кич. Всъщност тя е тази, която е на една идея от лукса...


Въздействащият интериорен дизайн се създава чрез внимателен анализ на функционалните и визуални възможности на дадено пространство, съобразно с изискванията на клиента. Красивият интериор разцъфва спрямо цветовото и светлинното изграждане, чрез създаването на хармония и баланс. И не на последно място чрез създаването на характерни решения и поставянето на акценти, където това е необходимо. Интериорните дизайнери са тези, които могат да ви насочат как бихте могли да превърнете еклектиката в лукс, дори ако искате да я запазите.



В един луксозен интериор е задължително да присъства еклектизма, но в граници, които да го превръщат в акцент. В този случай, говорим за поставянето на картина или съчетаването на два материала, които на пръв поглед не биха били подходящи представени един до друг, но в правилно създадената обстановка за това, биха стояли точно на място.


Луксозният интериор е възприятие на сетивата. Подходящата комбинация от материали, мебели, цветове и осветеност, могат да превърнат всеки интериор в луксозен.


Ако искаме да превърнем еклектиката в лукс, трябва да помислим как бихме могли да съчетаем елементите, за да се превърнат в акценти. Те са тези, които въздействат най-силно на интериора и на цялостното ни възприятие в едно помещение.



Всяка част от лукса би могла да бъде субективна. Всеки човек има свое собствено възприятие за лукс. Тук на помощ идва интериорният дизайнер, който знае как могат да бъдат постигнати Вашите изисквания за лукс в едно помещение, как биха могли да се съчетаят материалите, цветовете, светлината…


При първа среща с нашите клиенти, за нас е изключително важно да разберем каква е тяхната нагласа за интериор, какво биха искали да постигнат и към какво се стремят като краен резултат.



Когато искате да реновирате Вашия апартамент/къща, Вашия офис, ресторат, хотел, помислете в каква посока бихте искали да се насочите. Най-подходящият етап да включите интериорен дизайнер по даден проект е началният, когато все още размишлявате, събирате информация и сте решили да предприемете стъпки към реновация или цялостно ново изграждане. Тогава ще имате достатъчно време, за да можете да обсъдите какво искате да постигнете, кой е най-разумният подход към този интериор и как може да се реализира. Ние сме хората, които ще се погрижим за всичко свързано с интериорния дизайн и неговорто изпълнение. За повече информация и консултация може да потърсите нашите услуги на уебсайта на The Fever Lab.



Подобни публикации

Виж всички
bottom of page