top of page

Посети забележителности в Пловдив, докато играеш

Здравейте! Днес ще влезем в света на игрите с победителя на публиката в изданието Започни млад от Пловдив – Светлана Чепилска. Разкажи повече на нашите читатели с какво се занимаваш.

Казвам се Светлана Чепилска и съм председател на фондация “Виртуални разходки“. Целта, която искаме да постигнем с Фондацията е да съхраним и популяризираме културно-историческото наследство на България. В края на 2022 г. реализирахме първия ни проект за една от най-красивите възрожденски къщи в Стария град на Пловдив, а именно - виртуална разходка на къща „Клианти“.



Какво представляват тези виртуални разходки?

Виртуалните разходки са съвкупност от снимки и видеа, с които се създава дигитален двойник на обекта. Чрез добавянето на игрови елементи към тях се получава един вълнуващ и иновативен начин за изследване и опознаване на богатото културно наследство на България, осигурявайки интерактивно преживяване за посетителите.


Защо точно виртуална разходка на забележителности?

Идеята за създаването на виртуални игрови разходки на забележителности се зароди съвсем случайно, докато се разхождахме из една известна туристическа дестинация - Перперикон. Пристигнахме на мястото час преди да затвори и не успяхме да си вземем екскурзовод, след това останахме разочаровани, защото много от информационните табели бяха счупени. Заедно с колегата ми Илия Хайтов от магистърската специалност Технологично предприемачество се запитахме дали ние не можем да дигитализираме забележителностите по начин, който да улесни туристите при посещението им.


Не е ли трудно да се дигитализират туристически обекти с толкова голяма история?

Със сигурност беше голямо предизвикателство за Фондацията да пресъздаде една сграда с толкова важно значение за град като Пловдив - столица на културата за 2019.

Екипът ни се състои от много добри специалисти в дизайн и програмиране на игри, 3D моделиране, фотографи и дизайнери. За нас беше истинско удоволствие да работим по този проект заедно с Община Пловдив по културния календар за 2022 и с Общински институт „Старинен Пловдив“. В тяхно лице срещнахме желание за модернизация и иновации в сферата на туризма и планираме още бъдещи проекти заедно.


Кое е най-хубавото нещо в това, което правите?

Едно от основните предимства на виртуалните игрови разходки е, че те позволяват на потребителите да изследват къщите и да се запознаят с тяхната история чрез аудио гид по интерактивен начин. Вместо просто да четат за забележителностите или да разглеждат снимки, потребителите могат да се разхождат във виртуалната среда и да взаимодействат с различни елементи на историческия обект все едно са там. Този подход прави преживяването по-ангажиращо, а също така може да осигури по-достъпен начин за опознаване за тези, които не могат да ги посетят физически.

Виртуалните разходки представляват и ефективен образователен инструмент. Те могат да бъдат и отличен ресурс за ученици и студенти, тъй като осигуряват по-завладяващ начин за запознаване с историята, бита и културното наследство.


Кой може да посети виртуално къща „Клианти“?

Всеки, напълно безплатно е.

Линк към виртуалната разходка: https://virtualwalks.itch.io/digitalklianti.

Повече за проекта може да намерите на официалната страница на Общинският институт „Старинен Пловдив“ : http://oldplovdiv.bg/sights/12 .


Разкажи ни за къща „Клианти“

В Пловдив, между всички възрожденски къщи, тази е най-ранната и най-интересната по своите архитектурни и декоративни качества. Тя е забележителна с многоцветните си изписвания по таваните и стените, с позлатената си пластична украса. През 50-те години на ХХ век все още са съществували подобни сгради, но в настоящия момент тя е единствена от този тип в България от края на 20-те и началото на 30-те години на ХІХ век.

През 1949 г. къща „Клианти“ е обявена за „Народна старина”, а от 1995 г. – за паметник на културата от нацио нално значение.


Планове за бъдещето на Фондацията?

Фондацията активно се занимава с намирането на проекти, свързани с история и култура в България и чужбина. Конкретно в момента се интересуваме от разработването на исторически обекти в Пловдив.

Планираме да добавим допълнителни визуални и игрови елементи за проекта ни “Виртуална къща Клианти” за още по-богато преживяване на посетителите.


Какви технологии използвате?

В основата на нашите проекти са фотограметрията, което е изкуството и науката за извличане на триизмерна информация от снимки, и платформата за създаване на компютърни игри Unity. Чрез програма ние обработваме тази информация във висококачествени 3D модели, с тях сглобяваме виртуална сцена и в Unity добавяме всякакви интерактивни елементи.


Контакт с фондация Виртуални разходки

https://www.facebook.com/virtualwalksfoundation/

https://www.instagram.com/virtualwalks.bg/

virtualwalksfoundation@gmail.com



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page